Kapcsolat

Kopácsi Füves Porta

Cím: 9764 Csempeszkopács,
Árpád tér 3.
Telefon: +36-20-333-1382
Mobil: +36-30-552-8975
E-mail: kopacsi.fuvesporta@gmail.com


Látnivalók

Múzeum

Múzeum

A múzeumnak otthont adó Balogh-Sarlay, reneszánsz-barokk műemlék kiskastély a 16. század harmadik negyedében épült. Építtetője Csempeszházi Balogh Bertalan. A lepusztult épületet Béri Balogh Ádám - a később mártírhalált halt kuruc brigadéros - a 17. század végén átépíttette: a déli rész lebontása után, a lépcsőház beépítésével és a síkmennyezetes terek boltozásával lakhatóvá tette.

Az időközben zálogba adott kastély és birtok csak a 18. század legvégén, illetve a 19. század első harmadában került vissza Balogh Ádám leszármazottaihoz, majd házasság révén a Sarlay-család kezébe.

A múzeum 10 éves szakszerű gyűjtőmunka eredményeként 1975-ben jött létre és költözött be a 16 századi kiskastély épületébe. A Csempeszkopácson és környékén (Vasszécseny, Nemeskolta, Meggyeskovácsi stb.) összegyűjtött néprajzi, hely- valamint ipartörténeti tárgyi anyag restaurálása és feldolgozása után az első állandó kiállítások 1976 szeptemberében nyíltak meg.

A múzeum létrejöttével elkezdődött kutató és felmérő-feltáró munka következtében az épület 1985 óta műemléki védelem alatt áll.

A múzeumként hasznosuló kiskastély 6 helyiségében, a folyosókon és a padlástér egy részében láthatók az állandó kiállítások. A látogatók képet kapnak a 19-20. századi falusi életmód (gazdálkodás, kisipar, iskolaügy, viselet- és bútorkultúra stb.) mikéntjéről.

A helytörténethez kapcsolódóan érdekes látnivaló Csempeszkopács ezeréves építészetét, szobrászatát bemutató állandó kiállítás, mely a millennium tiszteletére készült.

Forrás: www.museum.hu
Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Kopácsi Füves Porta - MagyarKopácsi Füves Porta - Német