Kapcsolat

Kopácsi Füves Porta

Cím: 9764 Csempeszkopács,
Árpád tér 3.
Telefon: +36-20-333-1382
Mobil: +36-30-552-8975
E-mail: kopacsi.fuvesporta@gmail.com


Látnivalók

Középkori templomok

Középkori templomok

Ajánlott túraútvonal:

1. Csempeszkopács - Szent Mihály templom

A csempeszkopácsi Szent Mihály-templom a XIII. századi falusi építészet kiemelkedő emléke. A templomhajó és a szentély 1250 körül készült. Ez volt az első építési periódus, a torony később épült a templomtesthez.
Téglából épült falazatában római kori téglák és sírkőtöredékek kerültek napvilágra, tanúsítva, hogy már a rómaiak idejében is állt itt valamilyen építmény. A templom román kori állapota rekonstruálható: hajója, és félköríves záródású szentélye ma is alapvetően a XIII. század közepén kialakult állapotnak felel meg.
Rangos tárgyi emlékei a barokk korból származnak: az oltárkép és fából készült kerete - csúcsán Szent Mihály szobrával. A Szentháromságot ábrázoló oltárképét Dorffmeister István festette.

Kulcsok elkérhetők: Sümeghi József Csempeszkopács, Rákóczi F. u. 21.
Belépő: nincs, önkéntes adományokat elfogadnak.

2. Cicelle-templom - Rábatöttős

A Szent Cecília templom 12. századi eredetű, a 15. században bővítették, majd a 18. században barokkizálták. Nyolc Dorfmeister-freskója van. Harangja 16. századi.

3. Ják - Szent György templom

A község Európa-hírű műemléke a XIII. században a település centrumában, egy kiemelkedő dombon, késő román stílusban épült Szent György-templom. A templom két tornya közötti oromzat alatt látható a templom legdíszesebb része, a bélletes főkapu. Felette fülkékben Krisztus és a 12 apostol szobra áll.
A templom pompáját a festészet remekei is emelték, de ebből ma már csak a főszentélyben és a déli toronyaljban maradtak meg falképek, freskótöredékek, melyeket Mauro Pelliccio, világhírű olasz mester állított helyre 1938-ban.
A templom déli oldalához épített kolostort és a dombot is egykoron fal vette körül, ez ma már csak részleteiben látható.
A Szent Jakab-kápolna a román korban, 1260 körül épült, s mai alakját a XVIII. századi renoválás után nyerte el. A négykaréjos alaprajzú, kettős kápolna román ikerablakain kívül a három barokk oltár érdemel figyelmet.
A templom mögött az egykori apáti házban a műemléki hivatal felújítását követően 2002. tavaszától új kiállítótér látogatható, ahol a templom és a település körüli ásatások során feltárt leletek tekinthetők meg.

4. Velemér - Szentháromság templom

A templomot a Szentháromság tiszteletére építették, valószínűleg a 13. sz. végén. Aquilai János által festett freskói messze földön híresek. Sokan keresik fel neves (csillagászati) napokon is, tekintve ugyanis, hogy a templom eredeti szerkezete és ablakai is megőrződtek, jól tanulmányozható a Nap útja a festményeken, mely önmagán túlmutató, mitológiai jelentőséggel bír.

Csempeszkopács - Rábatöttös 7 km
Rábatöttös - Ják 22 km
Ják - Velemér 57 km
Kapcsolódó galéria


Vissza az előző oldalra!
Kopácsi Füves Porta - MagyarKopácsi Füves Porta - Német